wtorek, 1 października 2013

Pieczarki faszerowane białym i żółtym serem


Składniki
  • 90 dag średniej wielkości pieczarek
  • 6 łyżek masła
  • 25 dag białego sera twarogowego
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • sól
Sposób
Obcięte trzonki pieczarek drobno posiekać. Kapelusze podsmażyć na maśle (na małym ogniu) 5 minut i odsączyć. Pokrojone trzonki pieczarek wraz z cebulą posiekaną w kosteczkę podsmażyć na oleju. Twaróg wymieszać z pokrojonymi trzonkami pieczarek, cebulą i żółtym serem, posolić. Masą tą napełnić kapelusze pieczarek. Ułożone na blasze włożyć do piekarnika i opiekać na złoty kolor. Podawać gorące. 


10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. a no właśnie, takie pieczarki robię zazwyczaj na sylwestra, jednak z nieco innym farszem;)

      Usuń
  2. Ja kiedyś robiłam, ale wyszły mi twarde. Muszę spróbować jeszcze raz korzystając z twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  3. ...ostatnio robiłam z jajkami... z serem twarogowym jeszcze nie testowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z żółtym serem robię często, ale z twarogiem nigdy. Czas spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja pieczarki faszeruję pastą serowo-jajeczną i boczkiem :) Cudowne! Aż mi się zachciało!

    Pozdrawiam,
    http://ewakuchennie.blogspot.com/
    https://www.facebook.com/pages/Ewa-Kuchennie/683595538318332

    OdpowiedzUsuń
  6. super! robiłam już sporo warzyw faszerowanych, np. paprykę, ale pieczarek JESZCZE nie :) koniecznie muszę to nadrobić.

    OdpowiedzUsuń