wtorek, 8 października 2013

Frittata z twarogiem i oliwkami a w sercu MAJ



Piękna polska złota jesień, właśnie taki powinien być cały październik ciepły i słoneczny. Niczego więcej do szczęścia nie potrzeba,no może jeszcze Ich - braci Golców!

Składniki
  • 150g sera twarogowego
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 kabanos 
  • 2 plastry szynki
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • kilka zielonych oliwek
  • 3 jajka
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich 
Sposób
Paprykę, pomidora, cebulę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy  na pół, szynkę w paseczki, kabanosa na mniejsze części. Pokrojone wrzucamy do miski, dodajemy pokruszony biały ser, wbijamy 3 jajka, przyprawiamy, dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na natłuszczona oliwą patelnię, podsmażamy na małym ogniu, po paru minutach wkładamy do piekarnika, trzymamy do momentu ścięcia wierzchu. 














Słuchając tej piosenki czuję młody maj w październiku:)


4 komentarze:

  1. Uwielbiam jajka w takim połączeniu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. frittata cudo!:) poproszę kawałek na jutrzejsze śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne połączenie :) Bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam!:) na pierwszy rzut oka....pizza!:P wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń