wtorek, 22 października 2013

Kapuśniak z przewagą świeżej kapusty


Sposób
  • żeberka z dużą ilością mięsiwa na bulion
  • 1 mała główka białej kapusty
  • garść kapusty kiszonej
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 małe cebule
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób 
Gotujemy rosół. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, odrobinę soli. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je z rosołu, oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy ziemniaki i seler pokrojone w kosteczkę, marchewkę i pietruszkę potarte na tarce o dużych oczkach oraz pokrojoną w kosteczkę, zrumienioną na oleju cebulkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, drobno posiekaną świeżą kapustę oraz garść kapusty kiszonej (używam domowej średnio ukiszonej). Całość gotujemy do czasu zmięknięcia warzyw pod przykryciem.   


9 komentarzy:

  1. Kiszona + świeża = najlepszy kapuśniak na świecie :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. idealna zupa na jesienne chlody. dawno nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne zestawienie a efekt mniamuśny:) Też taki lubimy.Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Teraz mi apetyt na kapuśniak narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno nie jadłam kapuśniaku...dziękuję za inspirację na kolejny obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam taką zupkę ;)) a do tego kromka świeżego chleba... Ach,rozmarzyłam się;))

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam kapusniaczek :)
    wiem że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale dzięki temu mamy szanse sie poznać :) mam nadzieję że się nie gniewasz
    u mnie ostatnie dni konkursu - zapraszam :) na dole posta jest link
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń