niedziela, 10 listopada 2013

Sałatka z ryżem, żółtym serem i szynką




Sałatka ryżowa... po całonocnym balowaniu na wieczorku andrzejkowym zorganizowanym przez stowarzyszenie polsko- francuskie miałam na nią ogromną ochotę. Wieczorek był świetny jedzenie przepyszne, orkiestra niczego sobie a towarzystwo .... niezawodne. Były też losy cegiełki z całym szeregiem ciekawych nagród i tą główną zgarniętą przez dziewczynę z naszego stolika - wycieczkę 8 dniową do Francji, cóż widać co po niektórzy mają o wiele większe szczęście w losowaniach niż ja. Teraz pozostaje jedynie czekanie na karnawałową powtórkę z rozrywki;)
Co do sałatki to do jej wykonania możecie oczywiście użyć ryżu, który wam pozostał po obiedzie. Szybka i smaczna... tak więc zajadajcie i odpoczywajcie - korzystajcie z dodatkowego wolnego dnia przedłużającego weekend. 

Produkty
  • 3 woreczki ryżu
  • 30 dag żółtego sera
  • 30 dag szynki
  • 2 czerwone papryki
  • ogórki kiszone
  • por lub cebula
  • 5 jaj
  • majonez 
  • sól
  • pieprz

Sposób
Ryż ugotować, zostawić do wystygnięcia. Ser, szynkę, paprykę, ogórka, pora lub cebulę oraz jajka ugotowane na twardo pokroić w kosteczkę. Pokrojone składniki wymieszać razem z ryżem, dodaj majonez, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. 



Tymczasem na deser JESIEŃ i to nie byle jaka bowiem prosto z lasu...





2 komentarze:

  1. odpoczynek się nalezy, a wczoraj zaszalałam w kuchni by dziś się lenić:)
    a sałatka szybka i z pewnością pyszna:)

    OdpowiedzUsuń