piątek, 11 października 2013

Krupnik


Zupa której podstawowy składnik stanowi oczywiście kasza jęczmienna. Jej zbawienne działanie na nasz organizm zna zapewne każdy czytelnik, jednak przypominam: obniża cholesterol, ma właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia naczynia krwionośne, działa ochronnie na wątrobę, nerki i serce. Słowem nic tylko spożywać jak najczęściej, jak najwięcej. Nie wiem czy wiecie, jednak w Polsce ta sama część jęczmienia przeznaczona jest na produkcję kaszy co na produkcję piwa. Czy to oznacza że tak mało jej spożywamy? Nie wiem, jedno jest pewne kasza nie jest do końca doceniana w Polskiej kuchni. 
Osobiście najbardziej lubię gryczaną, zresztą mam ostatnio bzika na jej punkcie, zjadam całkiem spore ilości w zapiekankach czy też z sosami. 

Składniki
  • mięso z kością na rosół
  • 3 duże marchewki
  • 3 pietruszki
  • 3 ziemniaki 
  • 1 mały seler 
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 opakowanie zupy grzybowej w proszku
  • kilka suszonych grzybów (opcjonalne)
  • vegeta
  • sól

Sposób
Mięso opłukać, zalać w garnku zimną wodą, gotować. Gdy powstaną szumowiny, zebrać je łyżką cedzakową, dodać sól. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać. Pierwsze trzy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kosteczkę, wszystkie warzywa dodać do wywaru, dorzucić suszone grzyby. Przyprawić vegetą. Po 15 minutach do zupy wsypać szklankę kaszy oraz rozrobione w zimnej wodzie opakowanie zupy grzybowej. Całość gotować na małym ogniu do czasu zmięknięcia.


 

2 komentarze:

  1. Bardzo żałuję ze kasza jest niedoceniana bo to świetny dodatek obiadowy;-) zupa pyszna;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja ulubiona zupa:) już czuję jej aromat i smak:)wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń