poniedziałek, 30 września 2013

Kabaczkowe leczo


W ogrodzie coraz bardziej pustoszeje nie widać już krzaczków fasoli czy pędów ogórka, na darmo szukać cebuli, dawno leży wysuszona w skrzynkach, buraczków też nie ma, zaprawione w słoiczkach stoją równiusieńko na półkach spiżarki czekając na zimę. Pora by z ogrodu znikł również kabaczek... jeden z pięciu zaginął w leczo.

Składniki
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 2 duże marchewki
  • 5 papryk
  • 6 pomidorów obranych ze skóry
  • 40 dag pieczarek
  • 6 kawałków kiełbasy
  • 1 średniej wielkości kabaczek
  • 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • majeranek
  • bulion z 2 kostek rosołowych
  • słodka papryka 
  • pieprz
Sposób 
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju, kiełbasę kroimy w półksiężyce i dorzucamy do cebuli, dodajemy pokrojone warzywa: paprykę, obranego ze skórki, wypestkowanego i pokrojonego w kostkę kabaczka, pokrojoną w kostkę marchewkę, rozciśnięte rękoma pomidory pozbawione uprzednio skórki, posiekane na plasterki pieczarki. Kostki rosołowe rozpuszczamy w 500 ml wody, wlewamy do garnka z leczem, dodajemy koncentrat pomidorowy. Wszystko przyprawiamy, dusimy na niewielkim ogniu do czasu aż warzywa zmiękną.


Przedstawiam Wam również tegoroczne kabaczkowe zbiory;)

 

Paprykujemy 4

3 komentarze:

  1. Bardzo lubie;) na jesień to obowiązkowa propozycja;)
    Ps.gotowanie za głosowanie juz trwa;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, nawet już zagłosowałam;)

      Usuń
  2. U mnie też dzisiaj takie leczo, a jutro pojedzie ze mną na stancję. Mniam mniam :D

    OdpowiedzUsuń