środa, 2 października 2013

Penne po cygańsku



Szybko i zarazem smacznie wybaczcie jednak ostatnio brak mi czasu na cokolwiek... makaron musi Wam więc póki co wystarczyc... tymczasem próbuję się zabrac za sfotografowanie spiżarnianych przetworów, bo jeszcze trochę to zdąży mnie zima zastac;)
Przypominam o profilu na facebooku i do jutra!

Składniki 
  • 450 g makaronu penne
  • 20 dag pieczarek
  • 2 duże czerwone papryki
  • 4 pomidory obrane ze skórki 
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 30 dag cienkiej parówki
  • 20 dag żółtego sera startego na tarce
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo: mąka i woda do zagęszczenia sosu

Sposób 
Makaron penne gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz parówkę. Po paru minutach dorzucamy rozgniecione pomidory oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalewamy 3/4 szkl wody, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. Na koniec sos zagezczamy mąką rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Sosem polewamy makaron, całośc posypujemy startym żółtym serem.

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł na penne :)) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie szybkie obiady to najlepsze rozwiązania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste rzeczy zawsze są pyszne! To penne to moje smaki;)

    OdpowiedzUsuń