środa, 2 października 2013

Penne po cygańsku


Szybko i zarazem smacznie wybaczcie jednak ostatnio brak mi czasu na cokolwiek... makaron musi Wam więc póki co wystarczyć... tymczasem próbuję się zabrać za sfotografowanie spiżarnianych przetworów, bo jeszcze trochę to zdąży mnie zima zastać;)
Przypominam o profilu na facebooku i do jutra!

Składniki 
  • 450 g makaronu penne
  • 20 dag pieczarek
  • 2 duże czerwone papryki
  • 4 pomidory obrane ze skórki 
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 30 dag cienkiej parówki
  • 20 dag żółtego sera startego na tarce
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo: mąka i woda do zagęszczenia sosu
Sposób 
Makaron penne gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz parówkę. Po paru minutach dorzucamy rozgniecione pomidory oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalewamy 3/4 szkl, wody, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. Na koniec sos zagęszczamy mąką rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Sosem polewamy makaron, całość posypujemy startym żółtym serem.

3 komentarze: