czwartek, 17 października 2013

Muffinki z budyniem i rodzynkami




Uwielbiam piec muffinki szczególnie dla tego że nie wymagają dużego  nakładu pracy, są szybkie i smaczne. Przepis znalazłam TUTAJ w nieznacznym stopniu go urozmaiciłam poprzez dodanie mąki ziemniaczanej do budyniu oraz rodzynek.

Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 rozpuszczonej kostki masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka

Nadzienie
  • 1 budyń waniliowy
  • mleko
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób
1. Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając dodatkowo 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.
2.Po przygotowaniu budyniu zabieramy się za ciasto. Produkty mieszamy osobno produkty suche tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, w oddzielnej misce produkty mokre: masło, jajka oraz mleko. Na koniec łączymy produkty mokre ze suchymi i mieszamy niezbyt starannie. 
3.Gotowe ciasto wkładamy do papilotek, kolejno kładziemy na spód po łyżce ciasta, następnie czubatą łyżeczkę budyniu, na koniec znów ciasto, oczywiście tak, aby ciasto nam nie wylatywało z foremek. Górę posypujemy rodzynkami. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 


1 komentarz:

  1. Wyglądają smakowicie :) Z budyniem musiały być wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń