niedziela, 13 października 2013

Zapiekana kasza gryczana

Zapiekanka, która przypadnie do gustu również przeciwnikom kaszy. Koncentrat pomidorowy do niej dodany sam w sobie stanowi świetną przyprawę;) Używam zawsze kaszy luźnej, można również posłużyć się kaszą w woreczkach.

Składniki
  • 1,5 szklanki prażonej kaszy gryczanej
  • 2 kostki rosołowe
  • 30 dag świeżych pieczarek bądź woreczek mrożonych
  • 4 kawałki kiełbasy zwyczajnej
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki śmietanki
  • 20 dag żółtego sera
  • sól 
  • pieprz

Sposób 
Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem 2 kostek rosołowych. Po ugotowaniu jeszcze ciepłą wsypać do miski. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju razem z pieczarkami pokrojonymi w plasterki, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe dodajemy do miski z kaszą. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami zapiekanki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy do niego zawartość miski. Całość polewamy jajkiem rozrobionym ze śmietaną, posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni do czasu aż ser na wierzchu się rozpuści.




8 komentarzy:

  1. Bardzo zdrowy posiłek. Kasz chyba wciąż nie doceniamy, bo mało ich na blogach. Smaczne piekielnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie, a szkoda, bo można z niej wiele dobrego wyczarować;)

      Usuń
  2. Jedliśmy niedawno podobne danie w Wiśle. Świetnie smakowało i syte było,że ah!
    Twój przepis wypróbujemy w weekend.
    Pozdrawiamy cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. tak rzadko jem kaszę a tu taki sposób na jej wykorzystanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już raz próbowałam zapiekanej kaszy gryczanej i była pyszna. Muszę przetestować i Twój przepis (;

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonała zapiekanka, bardzo nam smakowała, a przy tym szybko i prosto się robi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała;)

      Usuń