sobota, 19 października 2013

Buchta drożdżowa z masą makową


Buchta to nic innego jak połączone ze sobą pieczone bułeczki nadziewane bądź pozbawione nadzienia, posypywane cukrem pudrem przed podaniem. W wykonaniu są wg mnie szybsze niż tradycyjne drożdżówki, a równie dobrze podzielne.  Z podanych składników na ciasto wychodzą 24 zlepione kule. 

Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego. Janina Kaczorek "Serniki, makowce, szarlotki" nr 12/211. 
 

Ciasto
  • 1/2 litra ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 4 żółtka i 1 jajo
  • 10 dag cukru (1/2 szklanki)
  • szczypta soli
  • 80 dag mąki
  • 10 dag masła (stopione i lekko wystudzone)
  • rozmącone białko
  • tłuszcz i bułka tarta do blaszki
  • ok 700 g gotowej masy makowej
Do dekoracji
  • cukier puder

Sposób
Blaszkę o wymiarach 24x39 wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. 
Przygotować ciasto: do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać żółtka, jajo, cukier, sól, mąkę, wlać tłuszcz wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto nabierać rękami, zanurzonymi w razie potrzeby w mące (aby ciasto nie kleiło się do rąk), formować krążki na dłoni, nakładać nadzienie, zlepiać dokładnie, kształtować kule wielkości małego jabłka, układać stroną zlepioną do dołu w przygotowanej blaszce jedno obok drugiego, gotowe kule posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdy ciasto się zrumieni i patyczek włożony do środka jest suchy, wyjąc i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


11 komentarzy:

  1. Wyglądają prześlicznie.
    Ja uwielbiam buchty z powidłami, ale z makiem też musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i buchtom i makowi nie odmówię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesienny piknik z takimi bułeczkami-rewelacja!Nawet czujemy ten zapach:)Poprosimy o 2 bułeczki i herbatkę:)Pozdrawiamy cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj rewelacja, chętnie bym się podzieliła;)

      Usuń
  4. Maślane drożdżówki z makiem. Nic nie może się temu równać. Uwielbiam ten prosty smak. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oo nie!! coś przepysznego, prześwietnego! ja chcę, ja chcę!!

    OdpowiedzUsuń
  6. A właśnie dziś się zastanawiałam jak się robi takie mięciutkie ciasto :) a tu wchodzę i jest ! :)) super :))

    OdpowiedzUsuń