sobota, 12 października 2013

Nalewka cytrynowo - miętowa



Przepis na nalewkę to jedno, a Światowy Dzień Żywności drugie o czym chciałabym napisać słów kilka. Nalewka obroni się sama, bowiem cała receptura dostępna jest poniżej, gorzej jest z tym szczególnym dniem w którym głównym tematem jest żywność, no bo niby jak ma obronić się fakt że na całym świecie z powodu głodu cierpi blisko 900 mln ludzi? Puste garnki, puste talerze, puste brzuszki tak wygląda szara rzeczywistość, tak wygląda codzienny obiad niektórych z nas. Przykre? Bardzo przykre bowiem w samej Polsce 39% obywateli przyznaje się do marnowania jedzenia, jedni wyrzucają, drudzy umierają z głodu. Statystyki są przerażające: rocznie z głodu umiera od 13 do 18mln ludzi, w ciągu jednego dnia około 75 tysięcy, w ciągu jednej minuty około 35 osób... Ciesz się, że nie jesteś jednym z nich, ciesz się z pełnego garnka, pełnego talerza, pełnego brzucha... Jednocześnie nie zapominaj, o tym że są takie osoby i czekają na Moją, Twoją...Naszą POMOC...
Wiele mówi się o postępie światowym we wszelakich dziedzinach zarówno zbrojnych jak i medycznych, zostają wynalezione coraz to nowe szczepionki, a co zrobić z głodem? Kto znajdzie wynalazek, cudowny lek, szczepionkę na walkę z głodem, walki z przyczyną śmierci, która dla nas jest niewyobrażalna, a dotyka co 7 człowieka na Ziemi?  


Nalewka cytrynowo - miętowa

Tegoroczna stoi i czeka 2 dzień ta ze zdjęcia była robiona w 2008 roku... zazwyczaj w trakcie rozlewania zostawiam dwie małe buteleczki 100 ml z każdego typu nalewki, stąd mam już, że tak powiem gotowca;)
Nalewkę pije się w małych 50 ml kieliszkach, nie służy ona do upijania się, jedynie delektowania;) Znana jest również ze swoich właściwości zdrowotnych. Właściwości nalewki są związane z właściwościami produktów z których powstała. 
Cytryna zwyczajna– działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo oraz przeciwwirusowo, pomocna w leczeniu infekcji i wzmacnianiu układu odpornościowego.

Mięta pieprzowa –  usprawnia pracę jelit, pobudza wytwarzanie żółci i soku żołądkowego, przydatna przy zaburzeniach trawienia, zaparciach, schorzeniach dróg żółciowych i wątroby. Posiada również właściwości przeciwbakteryjne i uspokajające.

Składniki (na 1 litr nalewki)
  • 0,5 litra spirytusu
  • 2 -3 cytryny
  • 0,5 l naparu z suszonej mięty pieprzowej
  • 7 łyżek cukru

Sposób
Cytryny porządnie umyć, wraz ze skórką pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gąsiorka bądź dużego słoika, zasypać cukrem, dolać przygotowany napar z suszonej mięty, na koniec wlać spirytus. Gąsiorek porządnie zakręcić, potrząsać nim kilkakrotnie aby składniki porządnie się wymieszały. Odstawić w ciemne miejsce na 2 miesiące, raz na jakiś czas potrząsając. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez gazę i rozlać w butelki. Zostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na okres minimum 3 miesięcy (im dłużej tym lepiej). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz