czwartek, 29 listopada 2012

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska nieco inna niż ta klasyczna, ponieważ pozbawiona kukurydzy. W zamian wprowadziłam groszek. Zamiana spowodowana została faktem, iż moi domownicy, kukurydzy nie tkną absolutnie, zresztą musiałabym się nasłuchać długich wywodów czym to można było zastąpić ową kukurydzę. Wolałam uniknąć wybierania na bok ziaren kukurydzy, jak to zazwyczaj ma miejsce w gyrosie kiedy ja jem ze smakiem wszystkie warstwy od a do z, a cała reszta rodziny dłubie w sałatce odrzucając możliwie wszystką kukurydzę.

Składniki:
  • 1,5 l. wywaru z 2 kostek rosołowych
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka groszku bądź kukurydzy
  • 2 puszki  pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika)
  • 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej w miodzie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • przecier pomidorowy do smaku
  • oliwa 
  • sól
  • przyprawa meksykańska

Sposób:
Mięso przysmażamy na patelni z czosnkiem i pokrojoną w kostkę cebulą, doprawiając solą. W garnku przygotowujemy wywar z kostek rosołowych, do wywaru wkładamy przysmażone mięso z cebulą i czosnkiem, wlewamy zawartość puszek (fasole oraz groszek dałam wraz z zalewami), paprykę kroimy w kosteczkę dorzucamy do wywaru, dodajemy przecier pomidorowy, przyprawiamy.


1 komentarz:

  1. wspaniały pomysł na rozgrzewające danie na te chlodne dni :)

    OdpowiedzUsuń