poniedziałek, 12 listopada 2012

Pancakes z jabłkiem i cynamonem




Może to nie to samo co oryginalne amerykańskie pancakes miksowane z maślanką, ale moje z braku laku też wypadły dobrze, pomimo, że z mlekiem. Zrobiłam z nich wielki kopiec poprzekładany musem jabłkowym z cynamonem, a na wierzch posłużyłam się jabłkami podsmażonymi na patelce z cynamonem i cukrem waniliowym. Z poranną kawą wypadły wyśmienicie.

Składniki
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szkl maki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jabłka
  • cynamon 
  • mus jabłkowy

Sposób
Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, oraz proszek do pieczenia, całość zmiksować. Gotowe ciasto smażyć na patelni na średnim ogniu z dwóch stron.
Gotowe pancakes przełożyć musem jabłkowym, co drugą warstwę posypać dodatkowo cynamonem. Na wierzch wyłożyć jabłka pokrojone w kosteczkę,  podsmażone delikatnie na patelce z cynamonem i cukrem waniliowym.




Potrawy rozgrzewające

3 komentarze:

  1. Twoje śniadanie idealnie nadaje się do konkursu który prowadzony jest teraz na moim blogu. Polecam! Szczegóły: http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pulchniusie, mniam :)Ja właśnie zaraz piekę na jutro na obiad pancakejki :)

    OdpowiedzUsuń