niedziela, 4 listopada 2012

Ciasto z kaszką manną


Ciasto idealne do przygotowania dla niezapowiedzianych gości, samo przyrządzenie zajmuje nie przesadzając 20 minut, dodatkowo jest bardzo tanie.

Masa:
1 litr mleka 
2 łyżki masła (włożyc do mleka)
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1,5 szkl kaszki manny
rodzynki
Dodatkowo: 
6 paczek dużych herbatników typu Petit Beurre

Sposób
Na spód blachy układamy duże herbatniki- ja zazwyczaj wykorzystuję pospolicie dostępne Petit Beurre od Jutrzenki, przy czym najodpowiedniejsze są te czerwone tradycyjne, do tego wypieku wykorzystałam jednak niebieskie extra kruche, jednak wszystko jest ok gdy pasują idealnie na blachę, ja jednak byłam zmuszona do przycinania, więc te niebieskie strasznie się kruszą.
Kaszkę ugotować na mleku z dodatkiem kakao, pod koniec gotowania dodać rodzynki. Na rozłożone na blaszce herbatniki wyłożyć gotową masę, całość nakryć herbatnikami, polać polewą. Wierzch udekorować wiórkami kokosowymi, rozdrobnionymi orzeszkami lub rodzynkami.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam kaszke manna, musze kiedys cos podobnego przygotowac :)

    OdpowiedzUsuń