czwartek, 8 listopada 2012

Kaszanka w cieście naleśnikowym



Moi domownicy zapragnęli dziś kaszanki, ale nie takiej tradycyjnej co to ją traktujemy smażeniem z cebulką. Zapragnęli kaszanki w cieście. Niby nic takiego trochę ciasta, ale wierzcie jest najlepsza jaką jadłam.... a jadłam na wiele sposobów czy to w pierogach, jak to Pani Gessler serwuje, czy to z patelni z dodatkami, czy z grilla, czy na omlecie... jednak ta najbardziej odpowiada moim gustom.
Spróbujcie sami.

Składniki
  • 30 dag kaszanki
  • 2 cebulki (można dać 1 cebulę i szczypiorek)
  • 2 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. wody
  • 2 jajka
  • łyżeczka vegety
  • margaryna do smażenia
Sposób
  1. Mąkę, jaja, vegetę miksujemy z 0,5 szkl wody na gęste ciasto naleśnikowe. Po zmiksowanie dodajemy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
  2. Kaszankę kroimy na plasterki około 0,7 centymetrowe.
  3. Roztapiamy tłuszcz na patelni. Łyżką nakładamy ciasto, następnie kładziemy na nie kaszankę i przykrywamy porcją ciasta. Obsmażamy z obu stron na rumiano.

5 komentarzy:

  1. hmmm... super pomysł! :-) tylko chyba chodzi o plastry o,7 cm, a nie milimetra, bo tak dokłądnej linijki to nie mam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak jak mówisz, dzięki za spostrzegawczość :)

      Usuń
    2. nawet dobre te kaszankowe placuszki-polecam

      Usuń