wtorek, 4 grudnia 2012

Penne w sosie śmietanowo - szpinakowym


Sposób na szybki obiad? Makaron penne w sosie śmietanowo - szpinakowym. Danie to chodziło za mną już od dłuższego czasu, dość dawno go nie robiłam, więc zostało zjedzone z prawdziwym apetytem.

Składniki
  • 1 paczka zmielonego mrożonego szpinaku
  • 400 g makaronu penne
  • 300 g żółtego sera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 cebule
  • 1 kostka warzywna
  • 200 g śmietany 18%

Sposób
Na oleju zeszklić cebulę, dodać pokruszoną kostkę warzywną oraz czosnek przepuszczony przez praskę. 
Do całości dorzucić zamrożony szpinak, podgrzewać aż się rozpuści, po odparowaniu wody wlać śmietanę, całość pogotować kilka minut.
W międzyczasie ugotować makaron, oraz potrzeć żółty ser. Gotowy makaron odcedzić, dodać do sosu i wymieszać. Na koniec posypać serem i ponownie wymieszać. 
Częścią sera można posypać wierzch.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam makaron ze szpinakiem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam kiedyś podobny makaron, tylko jeszcze z pestkami słonecznika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę przyznać że nigdy nie próbowałam, być może wielka pora na spróbowanie;)

      Usuń
  3. makaron i szpinak - o tak!

    OdpowiedzUsuń