piątek, 2 listopada 2012

Zupa węgierska

 
Jedna z tych zup, których smaku się nie zapomina. Przepis zaczerpnięty z edycji "Przepisy czytelników" Biblioteczki Poradnika Domowego z 1994 roku z delikatnymi własnymi edycjami. Zupa jest jedną z wersji gulaszu węgierskiego. 

Składniki
  • 25 dag mięsa gulaszowego
  • 6 szkl. rosołu (ja dałam z kostki)
  • 3 cebule
  • 50 dag ziemniaków
  • 20 dag kiszonej kapusty
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • sól
  •  2 łyżki sproszkowanej papryki
  • 2 łyżki margaryny
Sposób
Mięso pokroić na małe kawałki, zrumienić na rozgrzanej margarynie, przełożyć do garnka. Podsmażyć pokrojoną cebulę, dodać do mięsa, posypać papryką, posolić i chwilę dusić razem, po czym zalać gorącym rosołem i gotować pod przykryciem przez 45 minut. W następnej kolejności dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kiszoną kapustę. Gdy ziemniaki będą niemalże miękkie, dodać koncentrat pomidorowy. Na talerzu można posypać zupę posiekaną natką. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz