wtorek, 27 listopada 2012

Snickers


Zbliżają się święta, dlatego właśnie nastawiając się małymi krokami na smaki świąteczne postanowiłam przygotować to ciasto, z którego najsmaczniejsza jest dla mnie górna warstwa z orzechami i miodem. Spośród wielu odmian snickersa, przygotowywanych w moim domu, ten przepis najbardziej przypadł moim gustom.

CIASTO
  • 0,5 kg mąki
  • 20 dag margaryny
  • mniejsze 0,5 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajo, 1 żółtko
Ciasto zagnieść podzielić na 2 części. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C.

MASA ORZECHOWA
  • 20 dag orzechów włoskich lub laskowych
  • 12 dag margaryny
  • 0,5 szkl. cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody
Margarynę, cukier, miód, wodę zagotować. Na koniec dodać orzechy. Gotować do osiągnięcia karmelu.

BUDYŃ
  • 3/4 litra mleka (z tego odlać połowę szklanki, która będzie potrzebna do do rozrobienia mąki)
  • 1 kostka margaryny, bądź masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 kopiaste łyżki mąki zwykłej
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 
Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrami, zagęścić mąkami rozrobionymi w 0,5 szklanki mleka. W ciepły budyń wkręcić margarynę.

Na gotowe ciasto bez masy orzechowej wyłożyć gotowy budyń, na górę włożyć ciasto zapieczone z masą orzechową. 



6 komentarzy:

  1. wieki nie piekłam tego ciasta, a bardzo lubię ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne ciacho, które robię na jakieś okazje zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć :) Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, o szczegółach możesz poczytać na moim blogu. Pozdrawiam serdecznie! gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia zawsze robi to ciasto na wszystkie okazje:) Znika w moment:) Tylko babcia daje posiekane orzechy na wierzch:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z posiekanymi orzeszkami szybciej robi się miękkie zapewnię, mój snickers musi postać przez noc, aby karmelowo - orzechowy wierzch zmiękł nieco;)

      Usuń