sobota, 3 listopada 2012

Sałatka gyros

Główna rolę w tej sałatce odgrywa dobrze przyprawione mięso, dzięki niemu potrawa stanowi sycącą kompozycję idealną na podwieczorek. Sałatka jest szybka i bardzo prosta w wykonaniu. Poszczególne warstwy można dowolnie modyfikować wedle własnych upodobań.

Składniki
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 2- 3 cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duża podwójna pierś z kurczaka 
  • przyprawa Gyros
  • keczup 
  • majonez
Sposób
Kapustę pekińską, ogórki, cebulę drobno kroimy (wielkość przybliżona do wielkości kukurydzy). Następnie kroimy mięso, przyprawiamy wedle upodobania przyprawą do gyrosa, smażymy na patelni, aż do nabrania złocistego koloru. 
Gdy mamy już mięso usmażone możemy przystąpić do warstwowego układania sałatki w misce. Kładziemy kolejno:
  1. mięso
  2. keczup
  3. ogórki
  4. cebula (osobiście preferuję czerwoną)
  5. kukurydza
  6. majonez
  7. keczup
  8. kapusta
Kładąc kolejno składniki można zostawić kilka kawałków mięsa i kukurydzy, które posłużyć nam mogą jako dekoracja wierzchu. 


11 komentarzy:

  1. Bardzo dobre ! ! ! polecam gorąco. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo mniam, dzięki takim sałatkom przeżyłam w szkole siedząc do późna na zajęciach przed maturą... Idealna do pudełka, tylko ten zazdrosny wzrok kolegów na przerwie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co do mnie to chyba staję się "gyrosożercą" ;)

      Usuń
    2. Dobra ludziska wszystko fajnie tylko ile tego mięsa ???!!!!

      Usuń
    3. aaahhh pominięte mięso jest już w składnikach:) Serdecznie przepraszam za przeoczenie;)

      Usuń
  3. mniam przed chwilą jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam przed chwilą jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. naszukałam się przepisu na gyros z moją ulubioną kolejnością składników, którą zawsze zapominam i nie jestem w stanie jej zapisać, bo zawsze mi gdzieś z głowy ulatuje.;) a przy okazji znalazłam cudownego bloga. :)
    pozdrawiam.
    http://poprostumadusia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj kupiłam już składniki i jutro wyprubuję:) zobaczymy co z tego wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń