sobota, 5 października 2013

Sos malinowy na zimę


Długo zastanawiałam się co zrobić z wiszącą na krzaczkach resztą malin, zawsze robiliśmy zasypywane cukrem bądź w postaci dżemu. Tym razem postanowiłam zrobić prosty sos, który dalej można użyć do wszelakich malinowych pianek, lodów, deserów typu panna cotta czy nawet do bezpośredniego wyjadania łyżką ze słoiczka.
Jeśli komuś przeszkadzają pestki z malin można dodatkowo sos przecisnąć przez sito.

Składniki
  • 1 kg malin
  • 2 szkl. cukru pudru
  • sok z cytryny wedle uznania
Sposób
Maliny starannie płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do miski, miksujemy dokładnie blenderem. Zmiksowane zagotowujemy w garnku wraz z cukrem oraz sokiem z cytryny. Gotowy sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Słoiczki gotujemy w kociołku przez 15 minut. 





3 komentarze:

  1. Cudo, ostatnio dostałam słoiczek przetartych malin od takiej jednej Dobrej Wróżki. Samo dobro! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ja zazdroszczę Ci tych wszelkich słoików! ja niestety ale nie mam miejsca na takie skarby... ;)

    OdpowiedzUsuń