środa, 16 października 2013

Kompot z dyni


W sadzie dywanik usłany z kolorowych liści przypomina że to jesień. Skoro tak, nie może zabraknąć kompotu... przesyconego aromatem goździków...

Składniki
  • 60 dag miąższu dyni
  • 6 łyżek cukru 
  • 15 goździków
  • 4 łyżki octu
  • 1,5 litra wody
Sposób
Dynie obieramy, miąższ kroimy w kosteczkę, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień. Dodajemy cukier, goździki oraz ocet.Od zagotowania kompot gotujemy pod przykryciem ok 5 minut, nie zbyt długo, aby nasze kostki się nie rozleciały, dynia jest pod tym względem bardzo delikatna. Można podawać na ciepło, bądź też wychłodzony.



6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawi mnie jego smak, nigdy nie piłam i z ciekawości aż chyba zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie piłam kompotu z dyni. Chyba spróbuję taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie wpadłam na to żeby z dyni zrobić kompot, fantastyczny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis. Acz - oczywiście to kwestia gustu - moja mama dodaje do takiego kompotu cynamon. Albo mielony (wtedy zawija go w gazę) albo jedną laseczkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. piłem 40 lat temu .jest pyszny.zaraz go zrobię

    OdpowiedzUsuń
  6. Piłem 40 lat temu. Jest PYSZNY. Właśnie szukałem przepisu gdyż nie wszystko pamiętałem.POLECAM

    OdpowiedzUsuń