czwartek, 22 listopada 2012

Galaretka kawowa z czekoladą



Nie jest w prawdzie tak dobra jak Panna cotta , ponieważ jest "odchudzona" ze śmietanki kremówki, ale domownikom odpowiadała. Wyśmienicie smakuje z rodzynkami uprzednio namoczonymi w rumie i podanymi na górze galaretki. 
Przepis w całości pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, z poniższych składników wychodzą 4 porcje galaretki.

Składniki
  • 2 szklanki pełnego mleka 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny
  • 3 łyżki zimnego mleka
  • 8 kostek twardej, gorzkiej czekolady
Sposób
Na spodzie pucharków rozkładamy rozdrobnioną bądź potartą czekoladę. W 3 łyżkach zimnego mleka moczymy żelatynę, odstawiamy, by napęczniała. 
Mleko zagotowujemy z cukrem, do wrzącego dodajemy kawę, dokładnie mieszamy, zestawiamy z ognia, dodajemy napęczniałą żelatynę i ponownie mieszamy, aż żelatyna się dokładnie rozpuści i nie pozostaną nawet najmniejsze grudki. Galaretkę rozkładamy do pucharków z czekoladą, odstawiamy w chłodne miejsce. 

2 komentarze: