czwartek, 12 września 2013

Śliwkowa tarta


Musicie być wyrozumiali ponieważ jestem na etapie maksymalnego wykorzystania domowych śliwek (zresztą nie tylko śliwek) z tego powodu po raz kolejny na blogu nie tylko śliwki, ale i tarta.
Przepis znalazłam w 36 numerze tygodnika "Twoje imperium", wzbogaciłam go jedynie płatkami migdałowymi. 

Ciasto
  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody

Nadzienie
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 75 dag śliwek węgierek
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść płatków migdałowych

Sposób
1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce. 
2. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, ponakuwac w kilku miejscach widelcem i posypać cukrem pudrem.
3. Owoce poukładać na cieście, posypać cynamonem, brązowym cukrem oraz płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Ostudzić. 



 

5 komentarzy:

  1. Bajkowa ! Ja obecnie robię powidła śliwkowe. Smażę je od poniedziałku i co chwila podjadam. Mam słabość do śliwek na ciepło :) Tarta wygląda przesmacznie i chyba też zrobię:)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda:) u mnie też w domu szał na śliwki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham tarty, więc możesz je ciągle wstawiać:) a w tym roku jakoś mało piekłam ze śliwkami:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoja tarta jest śliczna i tyleee w niej śliwek, że po prostu musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń