środa, 25 września 2013

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem



Ależ kolorowo się zrobiło w kuchni ... wszystko za sprawą promiennych papryczek nadzianych mielonym z ryżem... danie mało pracochłonne, za to efekt przyjemny nie tylko dla oczu ale również dla podniebienia. 
Tymczasem z moim zdrowiem nie jest już tak pięknie i kolorowo... odczuwam jesień bynajmniej nie po zapachu, bo przez zatkany nos nic nie czuję, jednak po herbacie z cytryną i tabletkach... 

Składniki
  • 8 różnokolorowych papryk 
  • 70 dag mięsa mielonego (w moim przypadku mielona szynka bez kości)
  • 1, 5 woreczka ryżu 
  • 2 cebule 
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • 20 dag startego żółtego sera
Sposób 
Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, cebulę kroimy w kostkę, przysmażamy na oleju. Do miski wrzucamy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż, usmażoną cebulę. Przyprawiamy wedle uznania. 
Papryki myjemy, odcinamy górną "pokrywkę", usuwamy gniazda nasienne, napełniamy farszem. 
Nadziane papryki przykrywamy górną, odciętą częścią, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy szklankę wody. Pieczemy około godziny w temperaturze 180°C, 
5 minut przed końcem pieczenia farsz z papryki posypujemy starym żółtym serem.  Podajemy na ciepło.


Paprykujemy 4

11 komentarzy:

  1. Gosiu - piękne ujęcie i te kolorki. Zielone są cudne :). Tak jesiennie ... też już robiłam w tym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też najbardziej mnie się spodobała zielona:)

      Usuń
  2. te papryki kuszą oj kuszą:) i zdrowiej:) a ja też już musiałam pierwsze przeziębienie złapać i ostatnio się leczyłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję że już jutro będę jak nowo narodzona, bo świadkuję na bierzmowaniu więc cienko to sobie wyobrażam z chusteczką przy nosie:)

      Usuń
  3. Pycha są takie papryki :) Też często robie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam paprykę faszerowaną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniała :) cudne kolorki!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smaczne, kolorowe danie:) Ja zrobiłam te papryczki w sosie pomidorowym.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czyli do piekarnika bez pokrywki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, włożyłam je bez pokrywki w naczyniu żaroodpornym, zapewne dlatego że nie posiadam nawet pokrywki do tego naczynka;)

      Usuń