niedziela, 8 września 2013

Malinowa zakręcona tarta


Tarta specjalnie dla wszystkich wielbicieli malin, idealna na niedzielną popołudniową kawkę.
Pałaszujcie i odpoczywajcie!

Składniki na ciasto: 
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 85 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 4 łyżki zimnej wody

Ciasto na krem
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
Polewa
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • odrobinę śmietanki
 
Sposób
Ciasto: Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy masło i zaczynamy zagniatać rękami, następnie dolewamy wody i kontynuujemy zagniatanie, aż ciasto będzie jednolite. Gotowe zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalki na minimum 45 minut. W tym czasie przygotowujemy krem.
Krem: Mleko gotujemy z cukrem. Do szklanki wsypujemy mąkę i zalewamy ją do pełna wodą, mieszamy dokładnie, aby nie zostały grudki. Gdy mleko zacznie się gotować dolewamy mąkę z wodą i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy z ognia, po chwili dodajemy żółtko i masło i mieszamy do momentu, aż krem będzie jednolity. 

Foremkę do tarty natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią rozwałkowane ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Po przestygnięciu na ciasto wykładamy krem, na nim układamy umyte i osuszone maliny. Całość polewamy polewą zrobioną z 4 kostek roztopionej gorzkiej czekolady wraz z odrobiną śmietanki. 



8 komentarzy:

  1. ale piękna tarta <3 i jaka apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie:) chętnie bym spałaszowała kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie i baaardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna, wygląda obłędnie. Chętnie bym taką dostała w prezencie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tarty - moja miłość!:) z malinami robiłam coś a'la placek, ta wersja też świetna:)

    OdpowiedzUsuń