niedziela, 29 września 2013

Tarta serowo - owocowa


Wykorzystując sezonowe owoce: kończące się śliwki oraz maliny i rozpoczynające winogrona wyszła tarta z serem łącząca w sobie wiele smaków: słodkość sera z waniliowym posmakiem, gorycz śliwek, kwaśność winogron i malin. 
Ciasto wyciągnięte z zamrażalnika wykonane przy okazji pieczenia tarty śliwkowej.

Ciasto
  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody
Masa serowa 
  • 1 kostka białego sera twarogowego 
  • 3 łyżki śmietanki 12%
  • 2 jajka 
  • 1 op. cukru waniliowego
  • cukier do smaku


Sposób
1. Mąkę przesiać do miski, dodać posiekane zimne masło, cukier oraz sól, następnie dołożyć żółtko oraz 3 łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce. 
2. Przygotować masę serową: zmiksować ser z śmietanką, cukrami oraz 2 żółtkami. Po zmiksowaniu dodać ubite na sztywną pianę białka z 2 jajek i wszystko razem wymieszać łyżką. 
3. Owoce umyć, śliwki wypestkować, przełamać na pół. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, na ciasto wylać masę serową, poukładać owoce. 
4. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 - 50 minut.



2 komentarze: