środa, 11 września 2013

Gofry z owocami i bitą śmietaną


Nie do końca jestem pewna skąd mam przepis na te gofry, jednak obstawiałabym, że z jakiegoś opakowania "śnieżki", idealne zarówno na obiad na słodko jak również popołudniowy deser. 

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatki 
  • 30 dag śliwek
  • garść malin oraz kulek winogron
  • bita śmietana
Sposób
Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy resztę składników, całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka)  płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor. 
Bitą śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę i na małym ogniu smażymy do momentu, aż się nieco rozpadną.
Gofry podajemy z bitą śmietaną, ciepłymi śliwkami oraz resztą owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz