sobota, 30 listopada 2013

Śledzie po kaszubsku


Postanowiłam wykorzystać przepis zapisany już jakiś czas temu z bloga Dusi. Powiem szczerze że nie mogłam się nimi najeść, zostawiłam je na 24 godziny, aby się "przegryzły", po tym czasie były po prostu rewelacyjne. 
Składniki
  • 0,5 kg śledzi solonych
  •  2 cebule
  • mały słoik koncentratu pomidorowego
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny 
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka cukru
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • rodzynki
Sposób
Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać koncentrat, sok z cytryny, olej, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz rodzynki. Wszystko razem pogotować przez 2 minuty. Gotowy sos po ostygnięciu połączyć ze śledziami.  

4 komentarze:

  1. Ostatnio też naszło mnie na śledzie. Część zjadłam, a reszta się przegryza.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dziś miałam "chcicę" na śledzie, na razie jadam tylko z chili i cebulką oczywiście muszą być lekko marynowane, powoli się nawracam na śledzie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie niedawno dostałam taki przepis od koleżanki i zrobiłam te śledziki, palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń