piątek, 15 listopada 2013

Miruna + ziemniaki z majerankiem + kabaczek = piątkowa propozycja obiadowa


  
Mam dla Was propozycję idealną na piątkowy obiad, do tego bogaty w witaminy. Jak wiecie rybę powinno się jeść przynajmniej raz w tygodniu, dla tych którzy nie jedli jej dłużej ten oto obiadek. 

Ziemniaki z majerankiem
Składniki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 30 dag żółtego sera
  • pół kostki margaryny
  • majeranek
  • sproszkowana papryka łagodna
  • pieprz, sól

Sposób Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Układać w nim ziemniaki, raz po raz posypując je majerankiem, papryką, sola i pieprzem. Wierzch posypać przyprawami i ułożyć na nim wiórki margaryny. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika (180 st). Po mniej więcej 40 minutach ziemniaki wyjąc posypać startym żółtym serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając czy są miękkie). Kiedy ser się rozpuści wyjąc z piekarnika.

Smażony kabaczek 
Składniki
  • 1 kabaczek
  • vegeta
  • pieprz 
  • sól
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Sposób
1. Kabaczka myjemy, kroimy w plastry o grubości 1,5 - 2 cm. Każdy plaster obieramy ze skórki, usuwamy duże, twarde pestki, przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i vegetą, uważając jednocześnie aby nie przesolić, ponieważ wówczas warzywo po usmażeniu stanie się gorzkawe.
2. Panierujemy obtaczając kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. 
3. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. 


Miruna 
Składniki
  • 4 filety z miruny  
  • przyprawa do ryb (osobiście daję delikat czerwony do mięs) 
  • pieprz 
  • sól
  • maka 
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej 
Sposób 
Zamrożone filety należy rozmrozić. W dalszej kolejności przyprawiamy je sola, pieprzem oraz delikatem do mięs. Następnie filety panierujemy najpierw w mące, następnie jajku, a na samym końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. 

3 komentarze:

  1. Kocham rybkę na piątkowy obiad! Kabaczek pasuje tutaj idealnie (;
    Po takie pyszności będę zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! :) Zwłaszcza dla mnie, bo ziemniaki i rybkę,to mogłabym jeść codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń