niedziela, 17 listopada 2013

Tarta gruszkowa z makiem, czekoladą i budyniem


Kolejna już tarta w scenerii jesiennej, której głównym składnikiem są gruszki. W lodówce odnalazłam resztki gotowej masy makowej, postanowiłam dołożyć również startą gorzką czekoladę, cały smak przełamują bardzo słodkie gruszki zalane masą budyniową. 

Ciasto
  • 20 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • łyżka śmietany
Masa na wierzch
  • 180 ml śmietany 18%
  • 2 jaja 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 40 g mąki
Dodatkowo
  • masa makowa do wyłożenia warstwy na cieście
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
  • 5 gruszek
Sposób
1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Blaszkę wylepiamy ciastem, na ciasto nakładamy warstwę gotowej masy makowej, posypujemy startą gorzką czekoladą, układamy obrane i pokrojone na kawałki gruszki. 
2. Całość zalewamy masą przygotowaną w następujący sposób: cukry i mąkę mieszamy razem z rozkłóconymi jajami. Śmietanę zagotowujemy, gdy zacznie się gotować stale mieszając wlewamy do niej masę z jajami.
3. Tartę pieczemy 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C. 


Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013

6 komentarzy: