niedziela, 24 listopada 2013

Sernik budyniowiec

 
Jak przystało na istną fankę wszelakich serników, przygotowałam i ten polecony przez znajomą (przepis pochodzi podobno z jakiejś gazety), serniczek wyszedł smaczny, jednak i tak nie przyćmi smaku mojego ulubionego- tradycyjnego z rodzynkami, który jest i pozostanie dla mnie bezsprzecznym numer jeden.  

Składniki
Ciasto
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jaja + 1 żółtko

Masa budyniowa 
  • 1 l mleka
  • 3 opakowania budyniu czekoladowego

Masa serowa
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 500 g serka waniliowego
  • 3 jajka + 1 białko
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Sposób
1. Przygotować ciasto: margarynę połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkami i żółtkiem. Zagnieść ciasto i wyłożyć na natłuszczoną blaszkę.
2. Ugotować budynie na 1 litrze mleka, gorące przełożyć na surowe ciasto. Równomiernie rozsmarować. Ostudzić.
3. Przygotować masę serową: margarynę utrzeć z cukrem i stale mieszając, dodawać na przemian serek i żółtka. Wsypać budyń i całość wymieszać z pianą z białek. Rozsmarować na zimnym budyniu. Piec w temp. 170 stopni C przez około 50 minut. Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową.

10 komentarzy:

  1. Wygląda fenomenalnie :) Z budyniem musiał być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki to ja uwielbiam! Pomysł z masą budyniową - genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też jestem fanką serników i już wszystkimi zmysłami czuję, że jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z masą budyniową jeszcze nie robiłam :0 Wygląda b. smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam to cudo z przepisu z gazety po raz pierwszy Jest przepyszny musiałam zrobić za 3 dni znów tak smakował wszystkim domownikom. Przepis był taki sam. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, ja ten przepis mam od znajomej, ta z kolei z gazety:) Zapewne z tej samej co Ty:) Pozdrawiam

      Usuń