środa, 13 listopada 2013

Fileciki w sosie pieczarkowym z topionymi serkami

Zdarza mi się ostatnio coraz częściej do najróżniejszych potraw dodawać serki topione, które sprawiają że danie staje się delikatniejsze w smaku i nieziemsko kremowe. Tak było i tym razem sos po prostu rozpływał się w ustach natomiast same polędwiczki poprzez krótki czas smażenia stały się bardzo soczyste. Całośc podałam z puree ziemniaczanym posypanym koperkiem. 

Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 cebule
  • 250 ml śmietany 18%
  • 3 serki topione śmietankowe Hochland 
  • sól 
  • pieprz 
  • kucharek

Dodatkowo
śmietanka i mąka potrzebne do wykonania zaklepki

Sposób
1. Filety przecinamy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy krótko na patelce na margarynie, tak aby zbytnio nam nie obeschły. 
2. Na patelnię z odrobiną oleju wrzucamy 3 cebule pokrojone w kosteczkę, podsmażamy, następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kucharkiem. Wszystko razem dusimy do czasu aż pieczarki zmiękną i puszczą sok. 
3. Do dużego garnka przekładamy podsmażone filety, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą razem z sokiem, który puściły, dodajemy serki topione, dolewamy kartonik śmietany oraz 1/3 szklanki wody. 
4. Wszystko razem dusimy pod przykryciem około10 minut, raz po raz mieszając aby serki się porządnie rozpuściły.
5. Całość zagęszczamy mąką rozprowadzoną pół na pół ze śmietanką i wodą.


5 komentarzy:

  1. Smaczne! Lubię takie połączenia :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis! Mam ochotę na taki domowy obiadek! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty i pyszny obiad:) Bardzo takie cenię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. sos pieczarkowy na bazie serków jest pyszny, też czasem dodaję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też jestem fanką serków topionych! Na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń