czwartek, 14 listopada 2013

Ciasteczka owsiane


Święta coraz bliżej, nadchodzą i nie da się tego przełożyć w czasie, ba nawet bym nie chciała. Z niecierpliwością wyczekuję tej magicznej atmosfery pachnącej pomarańczom i cynamonem;) Właściwie już czas pomyśleć jak owe święta miałyby wyglądać od strony kuchennej.  Lista potraw jest długa, póki co zamierzam się jednak skupić na słodkościach stąd właśnie te ciasteczka. Zalet mają wiele a główną jest fakt, że mogą leżakowac, a więc jeśli lubicie miec w święta pod ręką słoik pełen słodkości, takich  na jeden kęs, powinniście pomyśleć o mojej propozycji. Tymczasem obiecuję, że takich słoikowych ciasteczek z dnia na dzień będzie na blogu coraz więcej. 

Źródło:  Książka kucharska najlepsze przepisy czytelników kropka tv; tom II /2013, str 218.

Składniki
  • 400 g płatków owsianych
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek miodu

Sposób 
W garnuszku roztapiamy masło, gdy przestygnie przelewamy je do misy robota kuchennego i miksujemy razem z jajkami. Cały czas miksując dodajemy miód, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mikser wyłączamy, dodajemy płatki owsiane, całość mieszamy łyżką, gotową masę wstawiamy na pół godziny do lodówki. Blachę smarujemy margaryną, ze schłodzonej masy formujemy równe kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze delikatnie rozpłaszczając ręką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni C. 

Zdrowe słodkości

17 komentarzy:

  1. Ślicznie wyglądają i świetnie by się sprawdziły jako małe upominki do gwiazdkowych prezentów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie ciacha:) ostatnio też chcę zrobić owsiane bo mam pół paczki płatków,których nikt nie chce jeść:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie za płatkami owsianymi to u mnie też nikt nie przepada, za to w tej postaci chętnie jedzą i nie wybrzydzają;)

      Usuń
  3. Jakie apetyczne. Poproszę taki jeden zestaw.

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się wspaniale, bardzo lubię takie ciasteczka. Są smaczne no i zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie ciasteczka :) Masz piękne zdjęcia na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomity pomysł. Byłabym zachwycona gdybym dostała takie cacko:)

    OdpowiedzUsuń
  7. super zdjęcie i świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Maria od lat czekałam na taki przepis Dziękuję !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czym mogłabym zastąpić masło? Może zmiksowanymi bananami? A w takim wypadku chyba należałoby pominąć miód, bo mogą mi się zrobić zbyt wodniste... Chcę zrobić trochę zdrowszą wersję ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc nie wiem, czy nie będą się rozlatywać bez masła, w końcu zostaną same płatki, mąka i jajka, nie mam pojęcia czy banany dadzą radę to połączyć. Jednak wypróbuj i czekam na relację jak wyszło. Jak już będziesz pomijać banany to pomiń też ten miód. Daj znać jak wyszło:)

      Usuń