wtorek, 19 listopada 2013

Mielone z papryką i koperkiem


Bardzo lubię połączenie mięsa mielonego z papryką, takowe tradycyjne kotlety mielone gościły dziś na moim stole. Papryka świetnie się sprawdziła, puściła aromatyczny sok, dzięki któremu mięso nie wyszło przesuszone. Pycha!

Składniki
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 papryka
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej  + bułka tarta do obtoczenia
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób 
Mięso doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać jajko oraz 2 łyżki bułki tartej, dorzucić posiekany koperek i paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę. Wszystko razem wymieszać. Formować kule, obtoczyć je w bułce tartej i delikatnie spłaszczyć ręką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor.

3 komentarze: