sobota, 13 lipca 2013

Tortilla z mięsem mielonym


Ależ Nas nabrała ochota z moim M. na tortille, po drodze pojawił się jeden podstawowy problem - pusta lodówka! Daliśmy radę i z pustą lodówką groszek i fasola z puszki, mielone odnalezione w zakamarkach zamrażalnika... co wyszło? TORTILLA może nie taka z prawdziwego zdarzenia,  zapewne lepsza byłaby z kurczakiem, jednak nie można mieć wszystkiego. 
Składniki 
  • 4 gotowe placki tortilli 
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2 cebule 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka groszku
  • kilka liści sałaty
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sos ketchupowo - majonezowy 
  • 4 łyżki ketchupu
  • 4 łyżki majonezu 

Sposób
1. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, chwile podsmażamy, dodajemy mięso mielone, roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz, całość smażymy. Kiedy mięso jest już gotowe dodajemy fasolę oraz groszek pozbawione zalewy. Podsmażamy jeszcze chwilę. 
2. Przygotowujemy sos - mieszamy ketchup z majonezem. 
3. Na patelce podgrzewamy placki tortilli, każdy smarujemy sosem, kładziemy liście sałaty oraz nadzienie, zawijamy i podajemy. 
 

5 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, czasami tez robię w domu tortille, mój łasuch bardzo lubi takie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. z czystek zawsze najlepsze przepisy wychodzą!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo pyszności i do tego zdrowsza wersja tego co bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie skończyłem jeść i jedzonko było eleganckie :) Zamiast groszka dałem kukurydzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kukurydza pasuje zapewne lepiej, jednak w takiej rodzinie jak moja (pisałam już kiedyś o wstręcie domowników do kukurydzy), niestety musiała zostać wykluczona:)

      Usuń