piątek, 12 lipca 2013

Clafoutis z czereśniami


Clafoutis jest to francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec.  
Przepis podejrzany TUTAJ .

Składniki
  • 200 g masła
  • 4 jaja
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki
  • 300 ml mleka
  • 80 dag świeżych czereśni
  • margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy 
Sposób
Masło roztapiamy, studzimy. Czereśnie myjemy, drylujemy i pozostawiamy na sicie. 
W misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę.
Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.


Piękna piosenka o pięknych słowach: Sting  "Ciastko dla duszy"

 

3 komentarze:

  1. Uroczo wyglądające kosteczki. Chętnie bym spróbowała.
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam dziś clafoutis, chociaż w nieco innej wersji :) Nie wątpię, że to także musiało smakować wspaniale.

    OdpowiedzUsuń