czwartek, 18 lipca 2013

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką






Z pozoru zwykły drożdżowy, jednak sekret tkwi w okruszynach, które po upieczeniu są bardzo mięciutkie i rozpływają się w ustach. Kruszonka pochodzi ze śląskiego kołacza, tak zasmakowała całej rodzinie, że robimy ją również do ciasta drożdżowego. 

Przepis na dużą blachę piekarniczą. 

Ciasto
  • 3 jaja
  • 0,5 kostki margaryny
  • 7 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 7 dag świeżych drożdży
  • 1,5 szkl. mleka
  • 70 dag mąki
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru

Kruszonka
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 10 dag maki
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • olejek śmietankowy do smaku
Dodatkowo 
  • truskawki świeże lub mrożone
Sposób
Margarynę rozpuścić, drożdże rozetrzeć w lekko podgrzanym mleku, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta, wyrabiać rękoma do czasu, aż produkty się połączą. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować kruszonkę połączyć wszystkie składniki w misce. Kruszonka z wiórkami kokosowymi będzie dość lepka (przykleja się do rąk) ale to jej naturalna cecha.
Dużą blachę z piekarnika natłuścić, rozłożyc na niej ciasto, na ciasto wyłożyć owoce, na nie  kruszonkę  (ponieważ klei się do rąk, posypać się nie da, trzeba kawałkami poukładać).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut.


 

2 komentarze: