czwartek, 11 lipca 2013

Gołąbki poznańskie


Jest to bardzo prosty przepis z domowego notatnika na gołąbki, których nie musisz zawijać...

Składniki 
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 70 dag białej kapusty
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona
  • czosnek
  • mąka do obtoczenia gołąbków
Zalewa
  • 4 szkl. wody
  • 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 2 kostki rosołowe
Sposób
Kapustę drobno poszatkować, cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Formować okrągłe, lekko spłaszczone gołąbki. Gotowe obtoczyć w mące, podsmażyć na tłuszczu, a następnie zalać sosem i dusić pod przykryciem około 40 minut.
Po wyciągnięciu gołąbków zalewę można zaklepać mąką. 


3 komentarze:

  1. W takiej wersji gołąbków jeszcze nie jadłam, piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!:) też czasem robię wersję bez zawijania nawet lepsza wg mnie:)

    OdpowiedzUsuń