wtorek, 1 stycznia 2013

Ryby w zalewie pomidorowej


Mój klasyk sylwestrowy- ryba w pomidorach...zajadam się jej pozostałościami po sylwestrowymi, przy kieliszku wina i książce. 


0,5 kg filetów z miruny (bądź innej ryby)
Zalewa
  • 2 szkl. wody
  • 6 łyżek octu
  • 0,5 szkl. oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki ketchupu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
Ciasto naleśnikowe z 1 lub 2 jajek

Sposób
Przyprawione filety  obtoczyć w cieście naleśnikowym, usmażyć na oleju. W głębokim naczyniu ryby układać warstwami na każdą warstwę kłaść plastry ogórka kiszonego i cienkie plastry cebuli. Całość zalać gorącą zalewą pomidorową dzień przed podaniem, aby ryba mogła odpowiednio najść zalewą.  

5 komentarzy:

  1. przepis brzmi smakowicie:) takiej rybki jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. osobiście jadam ją raz w roku w sylwestra, pewnie dlatego, że tak rzadko robiona, tak dobrze smakuje;)

      Usuń
  2. Pewne potrawy jadamy tylko raz w roku i dlatego one tak bardzo nam smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam ten przepis już od wielu lat,bardzo często robie taką rybę i polecam dorsza ponieważ nie jest rybą która się rozpada,a danie jest wprost wyśmienite,można podawać na zimno jak również na gorąco z ryżem.
    REWELACJA!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdaje się, że mam podobną, ale muszę wypróbować dokładnie Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń