Mój klasyk sylwestrowy- ryba w pomidorach...zajadam się jej pozostałościami po sylwestrowymi, przy kieliszku wina i książce.
Składniki
- 0,5 kg filetów z miruny (bądź innej ryby)
Zalewa
- 2 szkl. wody
- 6 łyżek octu
- 0,5 szkl. oleju
- 2 łyżki cukru
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 3 łyżki ketchupu
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Ciasto naleśnikowe z 1 lub 2 jajek
Sposób
Przyprawione filety obtoczyć w cieście naleśnikowym, usmażyć na oleju. W głębokim naczyniu ryby układać warstwami na każdą warstwę kłaść plastry ogórka kiszonego i cienkie plastry cebuli. Całość zalać gorącą zalewą pomidorową dzień przed podaniem, aby ryba mogła odpowiednio najść zalewą.
przepis brzmi smakowicie:) takiej rybki jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńosobiście jadam ją raz w roku w sylwestra, pewnie dlatego, że tak rzadko robiona, tak dobrze smakuje;)
UsuńPewne potrawy jadamy tylko raz w roku i dlatego one tak bardzo nam smakują:)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis już od wielu lat,bardzo często robie taką rybę i polecam dorsza ponieważ nie jest rybą która się rozpada,a danie jest wprost wyśmienite,można podawać na zimno jak również na gorąco z ryżem.
OdpowiedzUsuńREWELACJA!!!
Zdaje się, że mam podobną, ale muszę wypróbować dokładnie Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń