środa, 9 stycznia 2013

Zimowe leczo z parówkami
























Witajcie wybaczcie te długie przerwy, niestety z przykrością stwierdzam, że nie mam ostatnio głowy do pisania i to dosłownie. Od tygodnia głowa mi pęka, chodzę do lekarzy i co? sedno tkwi w tym, że NIC! Poprawa zerowa, całymi dniami ten nieprzyjemny ból uprzykrzający życie, pomału przestaje wierzyć że to się skończy.

Leczo - potrawa węgierska szczególnie zimą wyczekiwana przeze mnie niecierpliwie, pewnie z powodu braku pomidora polnego (jako że mieszkam w rejonie polnych soczystych pomidorów), ten przepis jednak w składzie nie zawiera tegoż daru natury. Jest to takie leczo bez pomidora, co wcale nie znaczy, że gorsze... nic z tych rzeczy. Wykonanie banalne, a jakie sycące efekty...

Składniki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 kg cienkiej parówki dobrej gatunkowo
  • 0,5 kg papryki
  • 1 duża cebula
  • 0,5 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
  • ketchup do smaku
  • sól, pieprz, kucharek, papryka słodka proszkowana

Sposób
Pieczarki pokroić w plastry, usmażyć na tłuszczu, kiełbaski pokroić w koziołki (plastry nacięte na cztery z obydwóch stron) również podsmażyć na patelni, aby się lekko pootwierały, tak samo postępujemy z cebulą, którą kroimy w kostkę i podsmażamy. Całość wrzucamy do garnka, dodajemy umytą, wydrążoną i pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, ketchup, przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż do uzyskania miękkości.

























Zimowe szaleństwa

7 komentarzy:

  1. Ja też uwielbiam leczo o tej porze roku. W zeszłym tygodniu robiłam na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie w jesień i zimę najlepiej smakuje:) ja do swojego dodaję jeszcze cukinię i robię z kiełbasą zamiast parówkami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, wiem już co będę gotowała w przyszłym tygodniu, gdyż potrzebuję szybkich i pysznych dań :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak wszystko do gara i gotowe;)

      Usuń
  4. Niby zimowe leczo, ale na chłodniejsze majowe wieczory według mnie też jak najbardziej się nadaje ;) Zapraszam też do mnie na http://leczo.net.pl :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam leczo :) musze przyznać ze dopiero stawiam pierwsze kroki w kuchni ale idzie mi to calkiem dobrze :) do lecza dodaje kechupu carry oraz sosu ostro słodkiego (uzywany do potraw chińskich itd. ) smak jest idealny :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń