poniedziałek, 21 stycznia 2013

Drożdżówki z serem

























Domowe drożdżówki zrobiłam po raz pierwszy w życiu, dlaczego? a no dlatego że zawsze wolałam po prostu wejść do cukierni i wyjść z gotową drożdżówką... ot tak, od zaraz bez wyrabiania ciasta, bez pieczenia, bez tego całego czekania aż w końcu ją zjem. Teraz przyznam, że dla tej świeżo wyjętej z piekarnika, cieplutkiej drożdżówki to ja wolę poczekać!

Ciasto (z podanej porcji zrobiłam 19 drożdżówek)
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 szkl oleju
  • 1 szkl mleka
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego

Nadzienie serowe
  • 600 g białego sera
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego

Sposób
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrabiać przez 15 minut na jednolite ciasto. Posypać mąką, zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Składniki na nadzienie połączyć mikserem na jednolitą masę.
Z ciasta formować spłaszczone placuszki, układać na blasze wysmarowanej margaryną. Placuszki pozostawić do lekkiego wyrośnięcia. W każdym z nich zrobić zagłębienie za pomocą dna szklanki, następnie włożyć w nie nadzienie. 
Drożdżówki można posmarować roztrzepanym jajkiem. 
Piec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180 ºC.
Po ostygnięciu można polukrować.






13 komentarzy:

  1. Ale wypasione, idealne do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma jak domowe drożdżówy i ten zapach podczas pieczenia...Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałości :) Uwielbiam smak i zapach domowych buł :) Zwłaszcza tych z serem.

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wyglądają:)
    Ps.zapraszam do głosowania na moim blogu w ankiecie "Gotowanie za głosowanie":)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotki! Pamiętam jak takie kupowałam do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czytasz mi w myślach chyba - wczoraj w pracy z koleżanką właśnie wyobrażałyśmy sobie smak takie cieplutkiej drożdżóweczki z serem, mmm....

    OdpowiedzUsuń
  7. świetne drożdżówki, bardzo lubię robić je w domu, te ze sklepu nie są takie smaczne jak domowe:)

    OdpowiedzUsuń
  8. narobiłaś mi takiej ochoty, że jutro po szkole wybieram się do sklepu, kupuję składniki i zabieram się do roboty. a potem będę się zajadać, mmm.. :))

    OdpowiedzUsuń

  9. Pyszniutkie !!!
    Moc serdeczności :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Już z któryś raz robię drożdżówki z twarogiem z tego przepisu i po prostu są obłędne ! Mięciutkie, delikatne, pyyyycha !! I tak się zastanawiam czy taki sam przepis na drożdżówki mogę wykorzystać do drożdżówek z makiem?

    OdpowiedzUsuń