Mięso mielone najlepiej na doczekaniu zmielić w rzeźnika i samemu doprawić w domu, robiłam je kiedyś z gotowego mięsa klopsikowego, przyprawionego, kupionego na tacce i powiem szczerze, że szału z nim nie było... co do pieczarek najlepiej sprawdzają się te małe, wtedy bardzo efektownie wyglądają pocięte w plasterki.
Składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 0,5 kg pieczarek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
Sposób
Z mięsa mielonego zrobić małe kuleczki i usmażyć je na tłuszczu. Pieczarki pokroić w plastry (gdy za duże to plaster przekroić na pół) i usmażyć, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz ketchup. Wszystko razem zamieszać, zagotować i dodać usmażone kuleczki z mięsa mielonego.
aż slinka cieknie, na takie właśnie danie mam teraz ochotę :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana :)!
Smakowicie wygląda! własnie sobie uświadomiłam, że bardzo dawno nie jadłam pieczarek... :)
OdpowiedzUsuńOj tak u mnie pieczarki to praktycznie podstawa kuchni;)
Usuńapetycznie się prezentuje:) uwielbiam grzybki, więc to coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne. Na pewno idealne na przekąskę na wykałaczkach :)
OdpowiedzUsuń