Muszę przyznać że coraz częściej jadam makaron, nie żebym go wcześniej nie jadała, nic z tych rzeczy... po prostu zawsze w rankingu najwyższe miejsce zajmowały u mnie ziemniaki, teraz jest wręcz odwrotnie. Widać gusta się zmieniają.
Składniki
- 60 dag mięsa mielonego
- 1 puszka groszku
- 400 g makaronu penne
- 30 dag żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- majeranek, oregano, bazylia, proszkowana papryka słodka, pieprz
- 0,5 szkl. wody
- margaryna do smażenia
Sposób
Mięso mielone podsmażyć na margarynie razem z przyprawami, cebulą pokrojoną w kosteczkę i roztartym czosnkiem. Następnie dodać koncentrat, ketchup, wodę, groszek oraz potarty na tarce o dużych oczkach żółty ser, który zagęści nam cały sos.
W osolonej wodzie ugotować makaron, gotowy odcedzić i wymieszać razem z sosem.
ja nigdy nie przepadałam za ziemniakami, ale za makaronem owszem :) podoba mi się ten pomysł na groszek! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana :)
Groszek i mięso mielone? Tak jeszcze nie jadłam ;) Penne wygląda tu apetycznie, chyba któregoś razu się pokuszę.
OdpowiedzUsuńTak, tak groszek i mielone, uwielbiam to połączenie;)
UsuńBardzo apetycznie wygląda :-) Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńale bez ketchupu na litość!
OdpowiedzUsuńZawsze możesz zrobić bez ketchupu;)
Usuń