niedziela, 30 grudnia 2012

Kotleciki z pieczarkami i żółtym serem






Przygotowania na sylwestrowe szaleństwo uważam za rozpoczęte. Dziś zabieram się przede wszystkim za ryby w pomidorach, ciasta, oraz moje ulubione leczo z parówkami (przepis zamieszczę w późniejszym terminie), tymczasem w ramach propozycji na sylwestrową noc przedstawiam Wam szybkie i bardzo proste w wykonaniu kotleciki z pieczarkami i żółtym serem. Doskonale smakują na ciepło polane sosem czosnkowym. 

Składniki
  • 1 podwójny filet z kurczaka 
  • 40 dag pieczarek
  • 5-10 dag sera żółtego
  • 1 jajo
  • mąka ziemniaczana
  • można dołożyć drobno pokrojoną pietruszkę lub pora
  • sól, pieprz, vegeta, delikat czerwony do mięs

Sposób
Filety pokroić na małe kawałeczki, wrzucić do miski, dodać żółty ser potarty na tarce o dużych oczkach, surowe pieczarki pokrojone w kostkę, jajko, odrobinę mąki ziemniaczanej, przyprawy, całość wymieszać. Nakładać porcjami na patelnię z rozgrzanym tłuszczem,  smażyć z obu stron na rumiany kolor.

4 komentarze:

  1. Robię coś podobnego, tylko nie kroję filetów a zwyczajnie układam na nie ser i pieczarki :) Zapraszam http://cynamon.blogujaca.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z pieczarkami? Wcześniej je pokroić, zetrzeć? I podsmażyć czy surowe do masy? Pytam, bo bardzo mi się spodobał przepis i zrobiłaś mi chętkę na takie kotleciki. Na zdjęciach prezentują się super smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za spostrzegawczość pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy surowe, albo można też użyć zamrożonych jeśli się takimi dysponuje, wtedy też kroimy w kostkę;)

      Usuń
  3. Uwielbiam jak w potrawie występują razem pieczarki i ciągnący się żółty ser, bardzo mi się przepis podoba.

    OdpowiedzUsuń