niedziela, 13 stycznia 2013

Ciastka francuskie z czekoladą





Wieczorną porą najlepiej smakują ciepłe ciasteczka francuskie zajadane przy filiżance kawy zbożowej. Przy ich aromacie nawet mróz za oknem nie jest nam straszny:)

Składniki
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 2-3 tabliczki ulubionej czekolady
  • 1 jajko
  • cukier kryształ

Sposób
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w kwadraciki. Na kwadrat nakładamy kostkę lub dwie czekolady, przykrywamy następnym kwadratem z ciasta, brzegi dociskamy widelcem, każde ciasto po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy w piekarniku 15-20 minut, w temperaturze 180 st. C. Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po upieczeniu.


2 komentarze:

  1. ubóstwiam!:) ja robię w formie rogalików:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też;) Przede wszystkim za szybkość wykonania w czasie odwiedzin niezapowiedzianych gości;)

      Usuń