Wieczorną porą najlepiej smakują ciepłe ciasteczka francuskie zajadane przy filiżance kawy zbożowej. Przy ich aromacie nawet mróz za oknem nie jest nam straszny:)
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 2-3 tabliczki ulubionej czekolady
- 1 jajko
- cukier kryształ
Sposób
Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy w kwadraciki. Na kwadrat nakładamy kostkę lub dwie czekolady, przykrywamy następnym kwadratem z ciasta, brzegi dociskamy widelcem, każde ciasto po wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Gotowe ciastka układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy w piekarniku 15-20 minut, w temperaturze 180 st. C. Najlepiej smakują na ciepło, zaraz po upieczeniu.
ubóstwiam!:) ja robię w formie rogalików:)
OdpowiedzUsuńJa też;) Przede wszystkim za szybkość wykonania w czasie odwiedzin niezapowiedzianych gości;)
Usuń