środa, 16 stycznia 2013

Penne z mięsem mielonym i groszkiem


Muszę przyznać że coraz częściej jadam makaron, nie żebym go wcześniej nie jadała, nic z tych rzeczy... po prostu zawsze w rankingu najwyższe miejsce zajmowały u mnie ziemniaki, teraz jest wręcz odwrotnie. Widać gusta się zmieniają.

Składniki
  • 60 dag mięsa mielonego
  • 1 puszka groszku
  • 400 g makaronu penne
  • 30 dag żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże cebule
  • 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • majeranek, oregano, bazylia, proszkowana papryka słodka, pieprz
  • 0,5 szkl. wody
  • margaryna do smażenia
Sposób
Mięso mielone podsmażyć na margarynie razem z przyprawami, cebulą pokrojoną w kosteczkę i roztartym czosnkiem. Następnie dodać koncentrat, ketchup, wodę, groszek oraz potarty na tarce o dużych oczkach żółty ser, który zagęści nam cały sos. 
W osolonej wodzie ugotować makaron, gotowy odcedzić i wymieszać razem z sosem.


Warzywa Strączkowe - edycja zimowa

6 komentarzy:

  1. ja nigdy nie przepadałam za ziemniakami, ale za makaronem owszem :) podoba mi się ten pomysł na groszek! :)
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Groszek i mięso mielone? Tak jeszcze nie jadłam ;) Penne wygląda tu apetycznie, chyba któregoś razu się pokuszę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak groszek i mielone, uwielbiam to połączenie;)

      Usuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda :-) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bez ketchupu na litość!

    OdpowiedzUsuń