czwartek, 3 stycznia 2013

Gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym


Świątecznie i sylwestrowo przejedzona słodkościami, mogę Was zapewnić, że przez kolejny tydzień nie dodam żadnego przepisu na jakiekolwiek ciasto, ciastka, babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;)

Budyń - 0,5 l mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu waniliowego wraz z 0,5 szkl. cukru)

1 kostka masła
6 paczek dużych herbatników typu petit beurre
1 duża paczka krakersów solonych
1 puszka gotowej gostyńskiej masy krówkowej 
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki (po 260g każdy)
0.5 l śmietany 30% 
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance gorącej wody

Sposób
Na blasze wyłożonej pergaminem układamy ciasno herbatniki. 
Z mleka, budyniu, cukru gotujemy budyń i studzimy, następnie ucieramy go z 1 kostką masła.
Śmietanę 30% ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy rozpuszczona zimna żelatynę.
Na blasze układamy warstwy: 
  1. herbatniki
  2. masa budyniowa
  3. herbatniki
  4. gotowa masa krówkowa z puszki
  5. krakersy
  6. dżem porzeczkowy
  7. bita śmietana z żelatyną
Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Na gotowym cieście można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej przygotowanej z 3 kostek gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietany, bądź przed podaniem posypać tartą czekoladą.


10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Wyglądałoby jeszcze lepiej gdybym poczekała z jego rozkrojeniem, aż się porządnie schłodzi;)

      Usuń
  2. ciacho wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale słodycz! Bardzo łądnie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetycznie wygląda :) Warstwy są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale smacznie wygląda:d chętnie bym zjadła kawałek:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam Mniam... Ale w Smakuu Jeszcze 3x Mniam.. : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogę rozmiar blaszki,właśnie robię 🙂

    OdpowiedzUsuń