piątek, 14 grudnia 2012

Szarlotka w kratkę



Naszła mnie niebywała ochota na szarlotkę, taką aromatyczną z kawałkami jabłek i dużą ilością cynamonu...czy nie macie wrażenia że podczas okresu przedświątecznego człowiek ma ogromną ochotę na wszystko, co mu się kojarzy ze świętami? że to właśnie w tym czasie największy popyt jest na przyprawy korzenne, właśnie teraz pijemy grzańce, zajadamy się ciastkami korzennymi, a samą przyprawę do pierników używamy w zasadzie do wszystkiego. Człowiek całym sobą żyje świętami, ich niebywałą magią, tym wszystkim co w nich tak wspaniałe, tak przepiękne. 
Ja też już czuję święta i to wcale nie z powodu tak pięknego widoku za oknem, czy blasku lampionu świątecznego, czuję je od kuchni... przez pieczenie pierników... przez ciastka korzenne... i przez dzisiejszą szarlotkę z cynamonem... pomimo że piekę ją z 40 razy w roku, dziś smakuje zupełnie wyjątkowo....

Ciasto
  • 500 g mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szkl. cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
Nadzienie
  • 8 jabłek 
  • cukier do osłodzenia jabłek
  • 4 łyżeczki cynamonu 

Dodatkowo
  • margaryna i bułka tarta do wysmarowania blaszki
  • cukier puder do posypania szarlotki
Sposób
1. Z mąki, jajek, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalki. 
2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, kiedy lekko zmiękną wsypujemy do nich cynamon i cukier do smaku, całość mieszamy, dusimy do momentu kiedy jabłka zaczną się lekko rozpadać. Gotowe ściągamy z ognia.
3. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z  zamrażalki, 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim blachę, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ºC, zapiekamy przez ok. 10 minut.
4. Po zapieczeniu na spód wykładamy jabłka.
5. Pozostałe ciasto wałkujemy i tniemy nożem na dość cienkie paseczki, które następnie układamy na wierzchu w sposób tworzący kratę. 
6. Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut, do momentu aż wierzch się zarumieni. 
 7. Po ostudzeniu posypujemy szarlotkę cukrem pudrem.









1 komentarz:

  1. szarlotka to moje ukochane ciasto, najlepsze na świecie:) Twoja wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń