piątek, 7 grudnia 2012

Tarta grzechu warta


O nalewce wiśniowej mogliście poczytać TUTAJ dziś przedstawiam Wam przepis na wykorzystanie wiśni- jak to by powiedział mój Profesor "produktów ubocznych w procesie powstawania nalewki"... a teraz do rzeczy prezentuję Wam pomysł na bardzo dobrą, prostą i tanią tartę z wiśniami z nalewki zasypaną cukrem i zalaną galaretką- nic trudnego- a smak wiśni mówi sam za siebie....PYCHA!!!

Tarta z wiśniami z nalewki

Składniki
  • 2 jaja 
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • cukier waniliowy
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl. oleju
  • wiśnie z nalewki
  • 1 galaretka wiśniowa 
  • 3 kostki gorzkiej czekolady i trochę śmietanki na polewę
Sposób
Z jaj, mąki, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy na 15 minut do zamrażalki, w tym czasie drelujemy wiśnie i przygotowujemy galaretkę, aby ją pozostawić do tężenia. 
Wychłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażalki wałkujemy i rozkładamy na nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą  blaszce. Spód ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 ºC. Pieczemy na złoty kolor. 
Na wystudzone ciasto wykładamy wydrylowane wiśnie, posypujemy cukrem, całość zalewamy tężejącą galaretką. 
Gdy galaretka całkowicie stężeje ciasto polewamy polewą przygotowaną z gorzkiej czekolady i śmietanki. 

Ciasto przed zalaniem galaretką




Gotowa tarta


2 komentarze:

  1. pyszna!:) uwielbiam połączenie kruchego ciasta z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruche ciasto i owoce - to jest to !!!! :)

    OdpowiedzUsuń