sobota, 29 grudnia 2012

Strucla makowa



Strucla makowa- najlepsza przyjaciółka naszej rodziny podczas świąt. Wyszła nie przesuszona i aromatyczna. Wykorzystałam gotową masę makową  z dodatkiem skórki pomarańczowej, która była dość mocno wyczuwalna w strucli. Z podanych składników upiekłam dwie strucle.

Ciasto
  • 50 dag mąki
  • 12 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag drożdży
  • szczypta soli

Masa makowa (użyłam gotowej masy makowej)
  • 25 dag maku
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • migdały, rodzynki, orzechy
  • olejek migdałowy
Mąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn (drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 10 dag mąki, dodać tyle mleka, aby rozczyn miał gęstość dobrej śmietany), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, włożyć do miski z mąką, wlać rozczyn, resztę mleka i dodać szczyptę soli. Wyrabiać ciasto dokładnie, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto powinno być dość gęste. Gotowe ciasto przykryci zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość wyłożyć je na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą cześć cienko rozwałkować, rozsmarować na niej równo masę makową, zwinąć i układać łączeniem na dno blaszki. Przed pieczeniem struclę posmarować letnią wodą i wstawić do piekarnika na mniej więcej 45 minut (trzymałam krócej, gdyż nie chciałam jej wysuszać niepotrzebnie). Po upieczeniu polać polewą, bądź polukrować, posypać orzechami lub płatkami migdałów.

Masa makowa przyrządzenie: w przeddzień pieczenia strucli wypłukany mak zalać wrzącą wodą i zostawić na noc.Następnego dnia po odsączeniu na sicie, mak trzykrotnie zemleć w maszynce, połączyć z żółtkami, cukrem, drobno pokrojonymi bakaliami oraz olejkiem migdałowym. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać do niej miodu lub śmietany. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz